Момче, изгубило краката си при инцидент, измисля компютърна програма, която помага на хората с протези да възстановят подвижността си.

Компанията, която Кристофър Хътчисън създава с баща си през 2013 г. вече печели международни награди за иновативност.

През юли 2009 г. едно 17-годишно момче изпраща свои приятели на гара в Швейцария. Влакът тръгва рязко, а момчето пада между перона и релсите и губи двата си крака.

„Бяха изключително трудни времена. Аз и съпругата ми изкарахме цяла седмица в болницата. Тя спеше на пода в болничната стая, за дъщеря ни се грижеха съседите”, спомня си бащата на Кристофър.

Желанието за живот обаче не може да бъде ампутирано. След инцидента семейството напуска Швейцария и се мести у нас. Наричат България „спящата красавица на Европа”.

Няколкочасовият полет до София обаче се оказва върховно изпитание за Кристофър.

„Моите ужасно отекоха и беше изключително болезнено. Казах си, Трябва да има по-добър начин, трябва да има начин да се правят протезни гилзи. Този метод, по който те се правят сега – с гипсовите отливки, той е много добър, но трябва да има и по-ефективен начин. Тогава ми просветна – чакай малко, съществува 3D сканирането, същестувава 3D принтиртането – защо всичко това не е използвано досега при протезирането?”, разказва момчето.

Цялата история на Кристофър вижте в предаването „Тази неделя”.