Акцент в новото издание на "КОД: Криминално" са зачестилите кражби от аптеки и има ли у нас, черен пазар на лекарства? Мая Костадинова разказва как се изнасят хапчета за над 200 хиляди лева от софийски завод.

Служител на ниско ниво в софийски завод за лекарства всеки ден краде десетки блистери. Крие ги в дрехите си и минава охраната без проблем. И така 1 година.

Негов колега, по същата схема, изнася опаковките на хапчетата и указанията за употреба.

„Става въпрос за много кашони лекарства. Около 100 кашона, това са много блистери,” казва Янко Янколов, началник сектор "Кражби" в СДВР.

Лекарства, за които има най-голямо търсене, за настинка, за високо кръвно, за сърце. Изнасяни са на малки количества и след като бройката достигне 2-3 кашона се препродават на второто лице.

Второто лице, или така нареченият прекупвач, живее в блок в столичния квартал „Толстой”. В това жилище криминалистите открили специално пригодена стая, в която са съхранявани хапчетата. Те са окомплектовани с кутиите и указанията. След това са продавани на черно.

Три пъти повече кражби на лекарства от аптеки са станали за последната година в София. Полицията предполага, че хапчетата откраднати от аптеките и тези от заводите се продават на черно в малки провинциални аптеки.

От Изпълнителната агенция по лекарствата обаче обявиха, че в последната година са направили 600 проверки в аптечната мрежа и никъде не са засекли препродажба на обявени за крадени партиди с лекарства.