Български учени са на път да разбулят тайните формули на традиционните български храни. Защо киселото мляко, маврудът и мановият мед са уникални и как могат да ни осигурят дълголетие?

Мистерията се опитват да разбулят учените от Съвместния геномен център с ръководител академик Атанас Атанасов. Убеден е, че България е уникална на вкус, цвят и мирис. Тъй като много от откритията все още не са защитени, засега ще запази тайната им. Целта е да се разкрият характеристиките на традиционните продукти и факторите, които им влияят.

„Трябва да се върнем към оригиналното, което Господ Бог, инженерния гении е създал и да видим кое е това истинското и как то може да служи по най-добрия начин за човешкото здраве. И тогава идва ерата на персоналната медицина. След като си знаете вашия генотип, къда са силните и слабите му страни, бихте могли да компенсирате дефектите с определени комбинации от храни и напитки”, коментира Атанасов.

Учените се надяват, че тяхното познание ще помогне и на бизнеса - с производство на бутикови продукти с доказани специфични качества.