"Туитър" празнува шести рожден ден. Макар да не е предпочитаната социална мрежа у нас, тя промени света до неузнаваемост. Без "Туитър" може би нямаше да се случат част от най-значимите събития през последните години.

140 знака. Това е максималната дължина на текста, който човек може да напише в "Туитър" и така да съобщи на целия свят нещо значимо.

Милиони хора бързо се научиха да ползват "Туитър" - за организиране на митинги, протести и цели революции. Всичко започна с опита за въстание в Молдова през 2009 г. От социалната мрежа тръгнаха и протестите в Иран. "Туитър" помогна много за идването на Арабската пролет и смяната на режима в Египет. Палежите в Лондон миналото лято, пак минаха през организация в социалните мрежи.

Скептици обаче, не липсват. Според някои това е начин за губене на време.

Звездите също помогнаха за възхода на "Туитър". Там красивите и известните могат да съобщят важна новина за своя живот, без да им се налага да дават допълнителни обяснения. Така например се появиха дългоочакваните снимки на бебето на Джей Зи и Бионсе.

Изобщо "Туитър" се оказа удобен канал за комуникация на много нива, но още изостава. Тъкмо затова има над 300 милиона потребители. Те обаче са три пъти по-малко от хората във "Фейсбук".