„Дунав мост” 2 вече свързва България и Румъния. Последният сегмент от съоръжението е монтиран преди дни, а утре по моста ще се разходят премиерите на двете страни.

Мостът трябва да бъде окончателно готов до края на годината. С какви надежди жителите на дунавския град посрещат новата придобивка?

За последните десет години градът се стопил с почти 30 хил. души. Това прави една пета от населението. Младите са на гурбет или в големите градове, в търсене на работа.

Тези, които са останали, не виждат светлина в края на тунела, въпреки голямата инфраструктурна придобивка, която ще направи връзката им с Европа много по-лесна.

„Не смятам, че е чак толкова важно за града ни, така или иначе той е умиращ, западащ и няма никаква перспектива, нито за децата, нито за нас,” коментира Марияна Начева, жител на Видин.

„Знаете, че Северозападна България е забравена от света, от света е забравена, а да не говорим от нашите ръководители,” казва Петко Иванов, друг видинчанин.

Областният управител на Видин е сред малкото оптимисти. Според него мостът най-после ще доведе така желаните от всички инвестиции.

„А когато дойдат инвеститорите, това означава, че ние, като един от най-добрите културни центрове, имаме какво да покажем на целия свят и туризмът ще ни е един от приоритетите,” обещава Цветан Асенов.