Стотици испанци протестираха срещу "здравния тероризъм". Заради кризата, испанското правителството се принуди да премахне безплатното здравеопазване за нелегалните имигранти. Това разгневи както лекарите, така и останалите жители на страната.

Централно кръстовище в Мадрид беше блокирано от шумна демонстрация. Над 300 души излязоха да протестират срещу приетите антикризисни мерки, с които имигранти без редовни документи за пребиваване в страната губят правото на безплатно здравеопазване. Досега, чужденците попълваха формуляр, че понастоящем живеят в Испания и срещу това получават здравноосигурителна карта, без да представят документи за платени осигуровки.

Очаква се мярката да спести на бюджета милиард и 500 хиляди евро годишно. Правителствените служби твърдят, че засегнатите от промените са около 150 хиляди души. Неправителствени организации обаче смятат, че става дума за близо един милион имигранти.
Седем от общо 17 регионални здравни служби в страната заявиха, че отказват да приложат мярката. Правозащитници подчертаха, че новите съкращения са нарушение на основните човешки права.