Министерството на образованието и науката връчи на официална церемония наградите "Питагор". Учени в 7 категории получиха парични суми и статуетки. Голямата награда „Питагор” за успешен ръководител на международни проекти грабна професор Ованес Мекенян от Лабораторията по математична химия на Бургаския университет.

Другата голяма награда - статуетка от Вежди Рашидов и парична сума от 10 хиляди лева, отиде при доцент Екатерина Георгиева от БАН. Тя взе приза Питагор в категорията "Млад учен".

Доцент Екатерина Борисова се занимава с научна работа в областта на фотониката - разработва неинвазивни методи за ранна диагностика на рак. По-рано днес, екипът ни се срещна с всеки един от тримата претенденти за наградата "млад учен", за да разбере мотивацията му да се занимава с наука днес в България.

„Стремление, също както цял живот някои хора мечтая да станат лекари, или пък учители, и други професии, които в днешно време като че ли не са толкова актуални и модерни, това е един вътрешен стремеж, едно любопитство”, споделя доц.д-р Екатерина Борисова

Награди Питагор бяха връчени още за утвърден учен в областта на техническите науки, математика, обществени и хуманитарни науки, както и за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса.