Над 100 хил. снаряда са извадени само за 11 месеца от земята около военните складове край Челопечене, които се взривиха преди четири години. 70% от тях са стрелкови, а 30% - артилерийски.

Когато преди 4 години, военните хранилища със стари боеприпаси излетяха във въздуха, стотици декари земя се превърнаха в минирано поле. Днес, по-голямата част от деветкилометровия радиус около взрива е обезопасена. Обезопасяването започва с демонтаж на стартовия двигател. След това се демонтира маршевия и тогава остава само бойната част. Тя се унищожава по взривен способ в специална камера с помощта на 200-грамова тротилова шашка.

Нищо от Челопечене не е било транспортирано до Лозенец. Нищо от други поделения не е влизало в Челопечене, уверяват военните. Те казват, че при унищожаването на боеприпасите се използват взривове в нормите и молят населението на Челопечене за още малко търпение.

80% от периметъра вече е покрит. Срокът за окончателното прочистване на зоната е 31 август тази година, така че "Горещо лято 2011" продължава и прелива в "Горещо лято 2012".