Глобата за паркиране на инвалидно място в Бургас става 500 лева.

Красимир има зрително увреждане - зрението му е нарушено повече от 90%. Има право да ползва инвалидно място и да бъде возен от придружител. Достъпната среда за хората с увреждания често е жизненоважна.

„Тези паркоместа са необходими, тъй като за хората с увреждания и по-специално категорията, която има проблем с придвижването, автомобилът се превръща в помощно средство, той става необходимост за тях”.

Това не е първата рестриктивна глоба в Бургас - преди време общината гласува санкция до 2 000 лева за хората, които ругаят на публично място, всяка година има 10-на глобени. Затова бургазлии подкрепят и новата глоба.

Санкцията не може да бъде обжалвана в съда. Предишната наредба предвиждаше глоба до 5 000 лева за спиране на инвалидно място, но често тя се сваляше до 10 - 20 лева.

„И обикновено, ако е имало нарушение и санкционирани, се слагат по-ниски санкции или ако са по-високи, съдът ги намалява до минималния размер. Идеята е съдът да не може да влияе на тази глоба,” каза Константин Луков от Комисия за опазване на обществения ред към Община Бургас.