Имотен спор е на път да остави без гробище хората в сатовчанското село Фъргово. 40 години след като е дарил нивата си за гробище, бившият собственик иска да си я върне. Какво ще стане с гробовете - този въпрос тревожи местните хора.

Преди 40 години по настояване на мюфтийството семейството на Цанко Деянов преотстъпва имота си за гробищен парк. В замяна на това получава друг имот. След раздържавяването обаче съселянинът им Юсеин предявява претенции към придобития от Деянови имот, като твърди, че е негов. Представя показания на хора, които по това време още са били пеленачета.

Спорът прераства в закани за саморазправа. Вече втора година спорната заменена нива стои незасята. Овчарят Юсеин е твърдо решен да си я върне и не го интересува това, че в замяна съселянинът му трябва да си получи обратно неговата, която на практика вече е гробищен парк. Това обаче за семейството на Цанко е единственият начин да запази поминъка си. В едно от заседанията на заведеното вече дело Цанко Деянов заявява, че си иска земята и предлага на хората да се погрижат за останките на близките си.

Така на практика един частен спор може да стане причина селото да остане без гробище. За да потуши напрежението, се намесва мюфтийството, което прави опит да вразуми враждуващите страни... засега напразно.