Роботи ще бъдат наши домашни помощници след 15 години, прогнозират създателите на най-усъвършенстваната човекоподобна машина. Тя се нарича АСИМО и до понеделник ще показва за първи път пред българска публика уменията си да тича, танцува и изпълнява гласови команди. Роботът е разработван в продължение на 26 години и досега е изнесъл хиляди представления по целия свят. Той се движи и тича като човек, разпознава лица, изпълнява команди, и най-важното - помага и се грижи за трудноподвижни и болни хора.

АСИМО не е играчка, а високо постижение на техниката, което е създадено да бъде в полза на всеки човек. Машината може да налива течности в чаша и реагира адекватно в различни ситуации - от избягването на сблъсък с хора и предмети, до оказването на помощ при инциденти.

Гостуващият у нас робот е второ поколение, а в Япония неотдавна беше представен последният и най-усъвършенстван досега модел АСИМО. Роботите вече са част от нашия живот, а цената на удоволствието да го имаме у дома някой ден ще ни струва колкото среден клас автомобил.

АСИМО е висок метър и 30 и тежи 54 килограма. Колкото и да ни харесва, все още не можем да си го купим, за да помага вкъщи, защото са нужни още много тестове и усъвършенствания на неговия електронен мозък. Но създателите му обещават, че до 15 години АСИМО ще бъде част от домашното оборудване.