Светът отбелязва една година от катастрофалното земетресение в Япония. Бедствието опустоши североизточната част на страната и отне живота на близо 16 хиляди души. Над 3 хиляди остават в неизвестност. Трусът извади от строя и атомната електроцентрала във Фукушима, като причини най-тежката ядрена катастрофа след Чернобил. Тъжната годишнина беше отбелязана с траурни церемонии и с антиядрени протести.

Около 16 000 души се събраха на бейзболния стадион в град Корияма, недалеч от "Фукушима". Антиядрено шествие премина по улиците на Токио. Митинг имаше и пред централата на компанията оператор на авариралата централа "Фукушима 1". Протестиращите поискаха от властите да се откажат от ядрената енергия.

Отказ от ядрена енергия поискаха и демонстранти в Хонконг. Те настояха властите да обърнат внимание на опасните последствия от радиацията върху човешкото здраве. По повод годишнината "Грийнпийс" организира в Хонконг международна изложба на художествени творби, с която да напомни за последствията от Фукушима.