Вчера 3 деца буквално изкачиха паметника пред НДК в София. Тяхната авантюра завърши без инцидент, но случилото се повдигна въпроса за безопасността на монумента. Инцидентът от вчера се оказва, че не е изолиран случай. Преди няколко години две момчета бяха свалени с помощта на пожарната почти от самия връх на паметника.

30-годишният монумент се стопанисва от Столичната община и не е реставриран от построяването си. Въпреки металните ограждания, които заобикалят паметника, мястото не е безопасно.

Рушащият се паметник до НДК е една от най-недолюбваните сгради от софиянци. Строен през 1981 за честванията по случай 1300 години от обявяването на България за държава, днес около монумента има метална ограда, защото застрашава живота на минувачите. Дупките в нея обаче водят до основата на паметника, наричани катакомбите на НДК. Там се изхвърлят всякакви отпадъци, намират се и спринцовки.

През март тази година, главният архитект на София Петър Диков обеща да разреши проблема с разпадащия се монумент чрез допитване до софиянци, което да реши съдбата му. Ръководителят на дирекция „Контрол по строителството” в столичната община Влади Калинов разкри, че се изготвя проект за по-съвременната визия на центъра на града. Освен това предстои втори етап от обезопасяването на паметника, което ще касае премахването на някои от металните конструкции.