Част от националния отбор на България за "Фед къп" замина тази сутрин за израелския курорт Ейлат, където от 6 до 9 февруари са двубоите от първа група на Евро-африканската зона на турнира. Съставът ни е в група "D" заедно със Словения, Холандия и Люксембург.

Капитанката Дора Рангелова отлетя за Израел заедно с първата ракета Цветана Пиронкова и Изабелла Шиникова.

Останалите ни две тенисистки – Диа Евтимова и Елица Костова, вече чакат в Ейлат, където миналата седмица участваха в квалификациите на турнира на ITF там с награден фонд 75 000 долара.

"Отиваме с желанието да стигнем до плейофите за влизане в Световна група две на "Фед къп". Знам, че няма да е лесно това, но не е невъзможно. Силите на отборите в тази група са изравнени, така че както можем да сме първи в групата, така и да останем последни и да се борим да не изпаднем. Момичетата не започнаха добре годината, но се надявам за Ейлат да са във форма", коментира Рангелова.

Пиронкова заяви, че е здрава и ще даде всичко за отбора на България.

"В първия ми турнир за сезона се представих добре, в следващите два - не, но се надявам, че съм във форма. Жребият ни не е лош и можем да спечелим първото място в групата. За двойката - свикнала съм да играя с Диа, но напоследък Изабелла показва добри резултати, така че каквото капитанката реши. Гледах мача за Купа "Дейвис" и съжалявам, че не успяхме да победим Финландия. Мисля, че момчетата се раздадоха и наистина имаха шанс да спечелят", заяви Пиронкова.

България започва участие на 6 февруари с двубой срещу Холандия, в чийто състав са две тенисистки от Топ 100 – Кики Бертенс (№65) и Аранча Рус (№73). Следват срещите с Люксембург и Словения.

Победителите в четирите групи играят полуфинали за определяне на двата отбора, които отиват на плейофите за влизане в Световна група две. Заелите последните места се срещат, за да определят двата изпадащи тима.