Втората ракета на България Елица Костова отстъпи в оспорван мач на миналогодишната шампионка от "Алианц къп" през миналата година Матилд Йохансон с 6:4, 5:7, 3:6 и отпадна в първия кръг на тенис турнира в София с награден фонд 100 000 долара. Тя има за какво да съжалява, защото водеше със сет и 4:2 гейма.

Костова направи ранен пробив и владееше инициативата. При 5:3 и сервис на французойката тя стигна до сетбол, но не успя. Още в следващия гейм обаче 21-годишната националка спечели частта с 6:4. Българката продължи във високо темпо и излезе напред и във втория сет с пробив за 3:2, който успя и да затвърди. В седмия гейм отново Елица стигна до брейк пойнт, но този път Йохансон успя да се защити. След това втората в схемата върн пробива при 4:4. След деветия гейм българката повика физиотерапевтката на корта заради проблеми с десния крак. В 12-ия гейм Елица допусна нов пробив, което й коства и сета.

В третия Костова на два пъти повеждаше с пробиви, но 80-ата в света французойка ги връщаше веднага. Минлогодишната победителка на свой ред излезе напред с брейк и веднага след това сервираше за мача при 5:3. В крайна сметка обаче Матилд Йохансон спечели срещата.

От нашите тенисистки единствено Изабелла Шиникова продължава напред и в сряда излиза срещу водачката в схемата Йохана Ларшон.

Състезаващата се за Казахстан Сесил Каратнчева отстъпи на квалификантката Йоана-Ралука Олару от Румъния с 5:7, 6:3, 5:7 след повече от два часа игра. Сесил загуби първата част с пробив в 12-ия гейм. Във втората Каратанчева поведе с 5:0 срещу преминалата през квалификациите Олару и после изравни общия резултат с 6:3. В третия сет след по два разменени брейка 209-ата в света Сесил проби за 5:3 и сервира след това за спечелване на мача, но румънката върна и този брейк. До края  Олару не загуби повече гейм и се поздрави с победата.

Участващата с "уайлд кард" Ани Вангелова загуби с 0:6, 1:6 от Кагла Буюкакчай от Турция. Тя взе единствения си гейм във втората част.

Осминафиналите са в сряда и започват в 10:00 часа. Ето и двойките:

(1)Ларшон – Шиникова
(6) Солер-Еспиноса – Кастаньо
Фьогеле – Дуке-Марино
Фишман – (7) Каданцу
(5) Опранди – Винерова
(4) Корне – Олару
Миту – Буюкакчай
Богдан – (2) Йохнсон.