„Изтеклата шофьорска книжка не те лишава от уменията ти да шофираш, така както с един изгубен нотариален акт не се изгубва собствеността върху вещ”, даде пример в студиото на „Тази сутрин” финансистът Владимир Каролев, чието име се свързва с готвена поправка в Закона за движение по пътищата.

Самият Каролев е бил спрян за рутинна проверка и е било установено, че шофьорската му книжка е изтекла. Според сегашния закон за това се свалят на номерата на шофирания автомобил.

„Сегашното тълкуване на закона наказва автомобила. Говорих с депутати, има мнозинство да се промени законът. Шофьорската книжка не е документ, който човек гледа много често...”, коментира Каролев.

Той обаче подчерта, че е „за” свалянето на номерата при тежките нарушения.

При по-леките пък вместо да се свалят номерата, може в автомобилите на КАТ просто да има ПОС устройство и глобите да се плащат на момента.

Каролев коментира и велоаелята на столичния бул. „Г. Раковски”, чието премахване ще иска.

„17 минути пътувах с кола между две точки на „Раковски”, а пеша минах за 2 минути. Такива задръствания никога не е имало там. А за един час са минали двама велосипедисти. Аз съм „за” велоалеите, но там където има смисъл. Нали се прави за екологията – със задръстването има многократно увеличение на вредните емисии от колите”, коментира той.

Вижте още във видеото: