Вдовица живее в глад и мизерия с двете си болни деца. Единственият сигурен доход на Тинка Бонева от Средец е инвалидната пенсия на едното ѝ дете, която е около 160 лв. на месец.

Зрител на bTV сигнализира за тежките условия, в които семейството живее. Иван Айрянов се запознал с жената, след като я видял да върви пеша в дъжда от Средец за Бургас и я качил на автостоп.

„Когато я качих, ми обясни, че отива да гледа някакъв възрастен човек, за да може да изкара пари за хляб”, разказва той. Тинка и друг път минавала по този начин 30-те километра между Средец и Бургас.

И двете ѝ деца са с умствена изостаналост и се тревожи, когато се налага да ги оставя сами.

„Като им се дадат лекарствата, като са нахранени, като са оправени, като са разходени, те сами са спокойнички”, споделя Тинка. Когато гладуват обаче, „става нещо ужасно”, твърди тя.

В стаите в дома им рядко се пали печка, а хладилникът им е изключен и прилича по-скоро на шкаф.

Съседите на Тинка я определят като много добра жена и споделят, че се се грижи добре за децата си.

Законова промяна обаче спира наследствената пенсия на дъщеря ѝ Стилияна. С 54 % инвалидност, тя е стигнала до десети клас в помощно училище, но от няколко години си стои вкъщи. 

„Може да има право на лична пенсия за инвалидност, ако има 1 година действителен осигурителен стаж”, обяснява директорът на Националния осигурителен институт в Бургас Енчо Жеков.

Сега тримата разчитат на пенсията на Иван, който е с 80% инвалидност. Тя е в размер на 152 лв. месечно, а към нея получава и по 10 лв. добавки за транспорт.

На семейството е отпусната месечна социална помощ, която то ще получи съвсем скоро, заяви Николина Иванова, началникът на отдел „Социални услуги за пълнолетни лица” към Агенцията за социално подпомагане. През декември и двете деца са получили целева помощ за отопление по 360 лв., а освен това ще им бъде дадена и хранителна помощ от БЧК. От 1 февруари пък ще бъде отворена обществена трапезария в Средец и те ще бъдат включени, коментира още тя в студиото на „Тази сутрин”.

Социалните служби обаче не знаят за другите нужди на семейството, защото то не ги е търсило.     

Социална анкета в дома на това семейство не е извършвана, коментира Мария Стоянова, началникът на отдел „Социална закрила” към Дирекция социално подпомагане в Бургас, но обеща да осигурят всичко необходимо за семейството.

От общината в Средец пък обещаха да намерят на Тинка почасова работа. 

Вижте във видеото цялата история на Тинка от Средец и коментара на социалните експерти: