Пореден протест пред Столичната община – заради застрояването в жк „Младост”, беше насрочен за днес, когато трябва да установи окончателно дали ще има референдум в квартала, на който да се реши ще се строят ли нови сгради, или не.

Жители на комплекса настояват за допитване, което да въведе забрана за строителството, докато не се изработи нов устройствен план на „Младост” Засега този проблем остава висящ – или поне изглежда, че няма да се реши чрез референдум.

„Разгледахме въпросите на инициативния комитет в шест комисии. Въпросите обаче са незаконосъобразни по ред причини: не е в компетентността на Общинския съвет да приеме нов общ устройствен план – той се приема от Министерския съвет, изработването на плановете е уредено в Закона за устройство на територията и Закона за устройство и застрояването на Столичната община, които се приемат от Народното събрание. Има и незаконосъобразност във втория въпрос – за неограничената времева рамка на мораториума за строителството”, посочиха от СОС.  

„СОС е за прякото участие на гражданите на Столичната община в управлението ѝ и един от пунктовете е тепърва да инициираме такъв референдум, но по един от важните проблеми на София – те са безброй… Категорично се обявяваме против подобни популистки референдуми и въпроси, които не само не решават проблемите на София, а ги задълбочават”, добавиха още от Общинския съвет.

Вижте още във видеото: