В два епизода на bTV Репортерите във филма „Среща с мама” Стоян Георгиев разказа историята на Микеле от Падуа, Италия, който е роден като Васко Колев Илиев от село Бъркач.

Изоставен е от биологичната си майка веднага след раждането. След две години в институция детето Васко е осиновено от италианското семейство Коради. Целият му съзнателен живот преминава в Италия. 

Семейството му никога не е крило от него истината за осиновяването, но никой от тях не знае коя е майката заради тайната на осиновяването у нас.

Обсебен от идеята да открие миналото си, Микеле къса връзките си със своите родители, приятели, учители, воден от едно единствено желание – да открие коя е жената, дала му живот. Благодарение на публикация във фейсбук група той успява да я открие.

Идва в България е успява да се види с биологичната си майка, която има още 11 деца, внуци и правнуци. Срещата е много емоционална.

Да бъдеш изоставен в началото на живота си оставя празнота, която трябва да бъде запълнена, коментира социалният антрополог Харалан Александров.

Той обяви още, че има изследвания върху деца, които не знаят, че са осиновени и те също имат първична рана и проблеми в комуникацията.

Изоставените деца често се чувстват виновни за това, което им се е случило, каза още социалният антрополог.

По думите му ромското семейство, изоставило Микеле, е показало, че е емоционално здраво въпреки мизерията, в която живее.

От гледна точка на психологията срещата с биологичните родители е задължителна, защото всеки човек си задава въпроса „Какви са корените ми?”, обяви Дора  Прангаджийска, психолог в сферата на осиновяванията.

Тя уточни, че у изоставените и после осиновени деца съществува рана и страх от изоставяне – има един огромен дефицит и осиновителите трябва да са много добре подготвени.

Според Прангаджийска италианското семейство, осиновило Васко, не е било добре подготвено.

Микеле ще се опита да остане един месец с биологичното си семейство и bTV ще проследи какво ще се случи по време на престоя му в България.