До 12 – 16 часа р. Скът ще бъде в най-високото си ниво – 20 – 30 см преди разливане, посочи в студиото на „Тази сутрин” директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Очакванията днес да малко да се вдигне и нивото на Тимок, но без опасност за населението.

Що се отнася до голямото свлачище в Смолян – то заема огромна площ и ще бъде на вниманието на органите на Агенцията „Пътна инфраструктура” с месеци наред.

„Трябва спешно да се направи обходен път. Може би 20 декара е това срутище и проблемът е, че хората продължават да минават оттам. Трябва да се измества водопровод, електропровод. Това нещо ще бъде отстранявано с месеци”, посочи той.  

По думите му ще са нужни и огромни средства – става дума за милиони, не за 100-200 хиляди.

Гл. комисар Николов посочи още, че е отпаднала идеята да се закриват малки пожарни, напротив има защитен пред Министерския съвет проект за назначаването на още 250 души.

Той коментира и тежкия инцидент в завод „Арсенал”. На технически език произшествието е станало заради неспазване на технологичната дисциплина –  но това може да е човешка грешка или технически проблем.

Обучението на кадрите е изключително важно, подчерта той.

„За съжаление през последните години са 5-6 такива произшествия (…) При такива ситуации температурите са много високи, всичко става за секунди, шансът да се оцелее е много малък”, каза още той.

Вижте още във видеото: