Съвременните български будители попадат във фокуса на „Седмица на духа“ в най-гледания сутрешен блок в българския ефир. Шест личности от сферата на изкуството, образованието, науката и медиите ще разговарят с Антон Хекимян за силата на българския дух и делата на онези, които разпалват родолюбието ни.

След успеха на първото издание на „Седмица на духа“ през декември 2015, рубриката се превръна в традиция в дните около най-светлите български празници. Отвъд злободневните теми и вълнения от деня, екипът на Тази сутрин за пореден път осъществява патриотичната инициатива с цел да насочи светлините на прожекторите към хората с кауза и послание и непреходните житейски въпроси.

Актьорът Йосиф Сърчаджиев и историкът проф. Георги Марков гостуват в тематичната рубрика в първите два дни от седмицата. На самия Ден на народните будители пра-пра-внучката на Васил Левски - Христина Богданова, ще говори за мотивацията и цената на подвига. В четвъртък актрисата Пламена Гетова споделя открито за мисията на артиста и театъра като институция. Седмицата приключва с гостуване на карикатуристите Чавдар Николов и Христо Комарницки, за да коментират силата на сатирата да изобличава и да провокира размисъл.

„Това е нашият начин да обърнем поглед към будителите на нашето съвремие. Много често те работят и творят тихо, отвъд светлината на прожекторите. В тази седмица ние насочваме вниманието към тях с признание за всичко, което правят и с надежда да вдъхновим повече такива българи,“ коментира водещият Антон Хекимян.

Досега в „Седмица на духа“ са гостували редица знаменити български творци и интелектуалци като Стефан Цанев, Антон Дончев, Гинка Станчева, Хайгашод Агасян, Маша Илиева, патриарх Неофит и други.

От началото на сезона „Тази сутрин“ затвърждава своята позиция на информационен лидер сред сутрешните блокове у нас. В телевизионния ефир предаването остава категоричният избор на аудиторията, като по данни на GARB от началото на сезона бележи ръст от 2 пункта в сравнение със същия период на миналата година и привлича близо 48% от телевизионните зрители в България.