Видео в социалните мрежи, на което ясно се вижда как мотористи се движат с над 160 км/ч. по бул. „България“ в София, събра стотици коментари в социалните мрежи. На кадрите се вижда километражът на един от моторите.

В същото време други два мотора го изпреварват, което значи, че се движат дори и с повече от 160 км/ч. Ограничението в тази част на София е 70 км/ч. Видеото е заснето в деня на откриването на мотосезона.

Ще има ли наказания за нарушителите?

„В рамките на 50-секундно видео тези млади хора направиха три нарушения. Тук ограничението на скоростта е 70км/ч, единият моторист се движи със 160. За такова нарушение глобата е 700 лева и за три месеца трябва да му се отнеме свидетелството за управление. Отделно – за всеки 5 километра над ограничението, глобата се увеличава с 50 лева“, обясни в „Тази сутрин“ пътният експерт Тенчо Тенев.

Снимка: bTV

По думите му нарушителите могат да бъдат открити, ако има записи от камерите по бул. „България“. Така водачът може да бъде намерен по задния регистрационен номер на мотора.

С още по-висока скорост на клипа се вижда как друг моторист изпреварва на задна гума, а на седалката има и седнало момиче.

„Това е изключително опасно и създава сериозна предпоставка за тежка катастрофа“, допълни Тенев.

Заедно с експерта пред bTV застана и Александър Бакалов – моторист от години, който заяви, че за него трябва да се вземат сериозни мерки.

Снимка: bTV

„Аз не практикувам подобни просташки изпълнения, защото най-малко уважавам себе си и мотоциклета си. Наказанието на закона е ясно, но житейското наказание какво може да бъде. Липсата на личен морал е в основата. Свободата е самоконтрол, а не свободия“, обясни Бакалов.