Роднините на убития във Виноградец Наско Тонкев са категорични, че фаталният изстрел  не е бил произведен от 6-годишното момченце, а от собственика на оръжието – председателят на Общинския съвет на Септември Лазар Влайков.

По думите на дъщерята Деница Тонкева Влайков е потърсил помощ и съдействие по телефона от местния прокурор, вместо да подаде сигнал за инцидента на телефон 112.

Роднините на убития Тонкев описаха плашеща картина на инцидента – в ресторанта се празнувал рожден ден на въпросното 6-годишно дете, но хората около масата стреляли с пистолет. Изстрелите били стотици, а пистолетът се разменял между празнуващите.

Снимка: Ладислав Цветков

Последно Влайков е стрелял от масата, без да става, разказва Деница. Минута по-късно чула друг изстрел, който бил фаталният. След това видяла баща си, който питал „Какво направи, бе?” и казал, че са „го ударили”. Направил две крачки и паднал, а в ресторанта му настанала паника.

Тогава Лазар станал, премерил му пулса и казал, че „е свършил”. След това говорил по телефона.

Деница питала дали се обажда на 112, но той само вдигнал ръце. Сигналът на спешния телефон подал приятелят ѝ.

По думите на Деница Влайков се е обаждал на някого да го защити – на местен прокурор, с когото бил близък и който е бил многократно заедно с него в същия ресторант.

Според разказа на роднините на убития мъж полицията и линейката много е закъсняла, а Лазар се опитал през това време да манипулира присъстващите, като им „обяснявал” какво да кажат – кой къде бил застанал и как детето е стреляло.

„Те първо седнаха и не знаеха какво да кажат, и изведнъж Лазар казва: Детето застреля баща ти”, споделя Деница.

„Не съм видяла детето да държи пистолета, но други хора по масата стреляха с този пистолет, всички…”, разказва тя.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на близките на убития никой в селото не вярва, че детето е стреляло, стрелял е самият Влайков, когото описаха като „лош човек”, който и в много други случаи е проявявал агресия и дадоха примери – от намушкано с нож момче до счупен крак на момиче.

Лазар обаче винаги оставал безнаказан и затова хората се страхували от него и никой не смеел да го съди.

„Той не наведе глава, като излезе от ресторанта. Излязоха (със жена си – б. ред.), все едно че са спечелили 100 хил. лв. от джакпота. Жена му ни казваше да мълча, защото ни били много големи устата”, разказа в студиото на bTV вдовицата на убития мъж.

Според дъщеря ѝ, разследването на място няма да реши нищо, защото в техния край всичко било „наши и ваши”. Роднините на загиналия мъж заявиха, че единствената подкрепа, която са получили, е от главния прокурор Сотир Цацаров, който измести разследването в Пловдив.

Вижте още от разговора във видеото: