39-годишна жена от Асеновград съди здравното министерство, като причината е, че болници ѝ отказват адекватно лечение заради липсата на клинича пътека за болестта ѝ. Днес такава вече има, но за да се лекува, 5 години Камелия Чернева плаща от джоба си. Пациентката е завела иск за близо 59 хиляди лева.

Животът на Камелия Чернева е постоянна борба. 39-годишната жена страда от муковисцидоза. Заболяването ѝ е генетично и изисква периодично вливане на антибиотици. Болестта води до инфекции на дихателните пътища. Затова бронхите трябва да се прочистват всекидневно с инхалации.

„Всеки един ден от моя живот протича със ставане рано, с пусторален дренаж. Преди това инхалации с часове. И всъщност на много лекарства след това”, обяснява Камелия

Малцина у нас с диагноза „муковисцидоза” оцеляват до 39-годишна възраст. Камелия го прави напук на официалната медицина и здравната система.

„2009 г. ме изписват на смъртно легло. След няколко години ме виждат жива, добре изглеждаща, без помен от трагичността, в която се намирах. Аз тогава бях 40 килограма, сега съм 55”, казва жената.

Тогава Камелия влиза в болница заради грип. В здравното заведение обаче не ѝ вливат необходимото количество антибиотици. Медици ѝ дават няколко месеца живот.

„Накрая ме изписаха с тежка инфекция, която изобщо не беше овладяна в болнични условия. И с кислороден апарат под наем. И ми казаха: Камелия, за теб нищо не можем да направим повече. Аз бях между живота и смъртта”, спомня си тя.

Пет години Камелия е принудена сама да плаща лекарствата си. Успява да вкара в ремисия болестта със силата на духа и с помощта на приятели. Междувременно от началото на 2015 г. у нас вече има клинична пътека за муковисцидоза. Но тя не поема цялото лечение. Въпреки това Камелия решава да заведе иск срещу здравното министерство. За да потърси възмездие за всичко, което ѝ се е случило. И да извоюва цялостно финансиране за лечението на хора с нейното заболяване.

„Да бъдем чути за това, че хората с муковисцидоза имат равен достъп до здравеопазване. И както има клинични пътеки, които са достатъчно финансирани, и болният влиза и излиза достатъчно излекуван, така и ние имаме право на живот. На здраве и на достоен живот”, настоява Камелия Чернева.

Тъй като клинична пътека поема част от лечението на пациентите с муковисцидоза, у нас се лекува не болестта, а само симптомите ѝ. Медикаментите, необходими, за да вкарат заболяването в ремисия, са стрували на Камелия до 7000 лева на месец.