За 3 минути и с тапа за 1,60 лв. почти спря течът от счупена чешма в „Западен парк”. Проверка на bTV установи във вторник, че от нея са изтекли 430 000 литра вода за месец. След като институциите отказаха да се отзоват на сигнала и да спрат разхищението на питейна вода, граждани взеха нещата в свои ръце.

Стигнахме до мястото в „Западен парк” след подаден сигнал от наш зрител за разбита чешмичка. Нейният кран също е разбит и водата тече в канала. Мерки за това обаче не се взимат от няколко софийски района, както и от Столичния инспекторат.

По тази причина човекът, подал сигнала – Васил Иванов, е решил да вземе нещата в свои ръце и да оправи сам чешмата.

„Вече загубих всякаква вяра в институциите и така реших да се обадя на един мой съученик, който се занимава с ВиК и да оправим ние нещата и така”, каза той и обясни, че това няма да му струва много, но попита защо всъщност плаща данъци.

Специалистът Иво Григоров обясни от своя страна, че чешмата е в окаяно състояние и не може да се използва от хора. По думите му тя трябва да се смени, но временните мерки, които могат да бъдат взети е да се постави тапа, която струва 1,60 лева.

Пред екипа на bTV експертът постави тапата, но течът нямаше как да бъде спрян напълно. Чешмата продължава да шурти, но със значително по-малък дебит от преди. Това, което институциите не можаха да направят за цял месец, граждани свършиха за 3 минути.

Според Васил и Иво институциите трябва да престанат да си прехвърлят топката и да се оправи цялата чешма, защото доброто желание на гражданите не винаги е достатъчно.