Жителите на врачанското село Михайлово излязоха на протест. Те се оплакаха, че при предстоящото топене на снеговете, близкият язовир „Септемврийци” няма да побере обилното количество вода и трагедията в село Бисер ще се повтори.

Водоемът се намира на три километра от селото. Тъй като е почти пълен, хората буквално не спят и непрекъснато проверяват нивото му, опасявайки се от голяма приливна вълна. Жители на Михайлово обясниха, че никой не следи нивото на язовира.

Водоемът е отдаден под аренда и според михайловци най-голямата грижа на арендаторите е не безопасността му, а развъждането на колкото се може повече риба в него. Целогодишно кранът му е затворен и се отваря, когато наближава Никулден.

Кмет на селото Стефан Ангелов призна, че половината село ще бъде залято при преливане на язовира. Приливната вълна ще отнесе къщите и пътищата.

Според кмета на монтанската община Вълчедръм обаче, в чието землище е язовирът, ситуацията не била критична, защото обемът е на повече от метър от критичната точка, а и арендаторът уверил, че изпуска контролирано вода.