Поглед към равносметката от пожара в Бистришко бранище преди два месеца - 600 декара са унищожили пламъците в резервата в парк Витоша.

Разследването до този момент показва, че в огнената стихия, човешка намеса - няма. Досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител.

Два месеца след огнената стихия, обхванала един от първите резервати у нас - Бистришко бранище, щетите вече са ясни. Причините за огъня, обаче - още не е.

Разпитани са десетки свидетели, иззети са и всички камери в района. Телефонните клетки показват, че в района е имало около 10 хиляди туристи. Но данни за човешка намеса няма, поне засега.

„Пожарът е възникнал на място, където е много трудно проходимо. Информацията е, че от 10 години не е стъпвал човешки крак и никой от разпитаните свидетели не е видял човек,” каза Трифон Бойчев, разследващ полицай в Осмо Районно управление „Полиция”.

Все още не е готова пожаро-техническата експертиза. Тя трябва да посочи причината за огнената стихия.

Според Бойчев другата версия е, пожарът е станал по непредпазливост. „Възможно е нещо да го е причинил с оглед на големите горещини, някое парче стъкло да е изиграло ролята на лупа и да е възпламенило, като се има предвид, че долу всичко е било сухо, борови иглички.”

Експерти вече са направили оглед след опустошителния пожар. Установено е, че огънят е поразил 600 декара или около 6% от площта на резервата.

„Хубавото в случая, ако може да се каже, че има хубаво, е че пожарът се е развил изцяло в стари ветровални короядни петна, жива дървесина не е засегната, освен при прокарването на просеките, за да бъде потушен пожара,” обясни Стефан Борисов, директор на РИОСВ - София.

Научната общност сега умува как да съживи изпепеленият кът от резервата. Дали да се изнесе дървесината, дали да се белят корите и т.н.

Независимо дали пожарът е причинен от човешка ръка или не, вече се обсъжда идеята за създаване на паркова охрана. Тя ще контролира потока от туристи в резерватите.