Бившия зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е била назначена с „чисто човешки аргументи” заради тежкото ѝ здравословно и социално положение, обяви пред „Тази сутрин” настоящият ѝ шеф Радостин Радков – председател на Административния съд в София. Според бившият министър на правосъдието Миглена Тачева обаче кадърът на ДПС няма основания да заема държавно жилище.

„Никой не заслужава положението, в което се намираше тя”, обоснова назначението си Радков, като Обясни, че Сапунджиева е назначена по заместване като секретар в съда и тъй като бройката има титуляр, не е съгласувал това с Висшия съдебен съвет.

По думите му тя е била единственият кандидат за позицията и я е получила заради „чисто човешки аргументи”. Сега получава под 500 лв. основна заплата, но в момента е в болнични.

Бившият шеф на Сапунджиева – Миглена Тачева, обаче изрази съмненията си, че заемалата зам.-министерския пост два пъти би могла да изпълнява качествено настоящите си задължения – да протоколира, да подготвя делата за съдебно заседание.

Тачева беше категорична, че Сабрие Сапунджиева няма право на държавното жилище, което и в момента заема, и то още от 2009 г. „Колегите от министерството на правосъдието са прави – няма никакво правно основание да остане в жилището”, каза тя.

И допълни, че „не всички държавни служители имат право на жилище”. „Съдебните секретари не са служители на министъра на правосъдието”, подчерта бившият министър . Тя каза, че дори да бъде подадена молба за предоставяне на ведомствен апартамент, трябва да се оценят нуждите на Сапунджиева и семейството ѝ, а то има достатъчно жилища.

Едно ведомствено жилище с направени козметични ремонти за 46 000 лв. се оказва в ръцете на кадър на ДПС от години. В продължение на повече от десетилетие бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е предприемала какви ли не стъпки, за да запази този апартамент, показа разследване на „Тази сутрин”.

bTV отново не успя да се свърже със Сабрие Сапунджиева. Лидерът на ДПС Лютви Местан, който беше потърсен за коментар, отказа да коментира казуса, като заяви, че медиите не трябва да се фиксират върху него, защото има много повече служители и чиновници от други партии, които заемат държавни жилища.

Още преди дни bTV поиска информация от съответните институции за ведомствените жилища, с които разполагат и на кого са предоставени и очаква отговорите в законовия срок.