Нов скандал с руски туристи в Слънчев бряг. Собственици на апартаменти в затворен комплекс в курорта съдят управата за нанесен им побой. Трима руснаци са потърсили помощ в бургаската болница. Оказва се, че това не е първият подобен случай - миналото лято англичани с апартаменти в луксозен комплекс в Поморие се оплакаха от физически и психически тормоз. Подобен скандал имаше и в комплекс край Равда.

До саморазправата се стигнало, след като руснаците изразили недоволство, че общите части в комплекса са в лошо състояние и не се поддържат. Те решили вместо да плащат на управляващата фирма, да направят собствен съвет.

„Аз си плащам навреме за поддръжка, а досега никой не е дошъл нещо да почисти или да поправи. Имаше половин метър боклук след зимата. Има счупени стъкла. На една от стаите дори беше разбита вратата", оплака се Олга Герасимова.

Семейството на Алексей Беляев е платило близо 50 000 евро за апартамент от 40 квадрата, а в момента се налага да живее на квартира.

„Няма ток, нямам и вода. Без ток може някак си, но без вода - извинете, не можеш да се измиеш, няма елементарни санитарни условия. Тук е невъзможно да се живее! Фактически, мен са ме лишили от моята собственост", обясни Алексей Беляев.

Мениджърът на управляващата фирма Тихомир Тодоров отвърна на обвиненията със свои такива. Според него двамата руски граждани собственоръчно са махнали водомерите си.

Алексей, както голяма част от собствениците, няма сключен договор с фирмата за поддръжка на комплекса. Това пък се оказва ябълката на раздора.

„Те отказват да подпишат договор за поддръжка. Затова и събрахме Общото събрание, за да може на базата на него, да се търси съдебна отговорност на тези лица", каза още Тихомир Тодоров. Общото събрание обаче прераства в побой, а управата вика подкрепление от биячи.

„Когато поисках да си взема документите, изведнъж се нахвърли охраната и започна да ни бие”, каза един от пострадалите Дмитрий Барабаш. Още няколко човека са били удряни в разразилото се меле.

От полицията в Несебър потвърдиха, че срещу двама от биячите са повдигнати обвинения за хулиганство и нанасяне на леки телесни повреди. По случая е образувано досъдебно производство. Руснаците обаче са решени да заведат дело и в собствената си страна.

През последната година скандалите с чужденци, купили апартаменти в комплекси по морето, са зачестили. В повечето случаи жилищата са продадени на „зелено” при бума на строителството по морето, а проблемите започват, когато собствениците решават да ги ползват.