По bTV ви показахме схема за имотни измами, която действа на територията на столичния район „Панчарево” в апетитните софийски села Бистрица и Панчарево.

Как жител на с. Железница е „продал” земята си, без да разбере?

82-годишният Рангел Танев живее именно там. Майка му Йорданка Сремкина е родом от с. Бистрица, а предците й имали много имоти в Бистрица и Кокаляне с общ размер поне 35 дка.

bTV разполага с пълномощно, с което 35 дка земя в Бистрица, Кокаляне и други села в район „Панчарево” са продадени от името на вече покойната майка на Рангел.

Пълномощното за продажбата е „подписано” от майка му с пръстов отпечатък. Рангел е категоричен, че майка му е знаела да пише и винаги се е подписвала с личен подпис.

Йорданка Сремкина е упълномощила Славин Апостолов, за който ви разказахме в предишните части от разследването, да се разпорежда с тях. Той ги продава на своя фирма.

Семейството на Рангел не успяло да си върне земята, защото документите им не били изрядни.

По думите на кмета на Бистрица Николай Гюров това е пример как хора, които не могат да оземлят имотите си, стават жертва на измама. „По този начин се оземляват хора, които никога не са раждани в Бистрица”, допълва той.

Рангел Танев

Случайно или не с информацията за неособено грамотното, но много имотно семейство на Рангел се сдобива Славин Апостолов – човекът, който движи имотните дела по скандално придобития чрез поземлена комисия и фалшиви документи терен, станал повод за протест в Бистрица.

Славин Апостолов

Това е същият човек, който сплашва подалите жалби в общината. Същият, който е пълномощник и при отнемането на законен имот в Бистрица на Любомир Георгиев – отново с копие от хвърчаща бележка, която е приета като доказателство за право на собственост от поземлена комисия.

Рангел твърди, че той никога не е подписвал документи, с които продава земята си, но от нас научава за още едно пълномощно… подписано от самия него. От документа става ясно, че Рангел упълномощава Славин Апостолов да продаде негов терен, придобит от наследството.

Неграмотният Рангел е подписал пълномощното с пръст. Той се е предоверил на хората, които му предложили да си върне един от наследствените имоти в Бистрица и научава от екипа на bTV, че вече го е загубил.

Нотариусът, който е заверил пълномощните при сделката, е Румен Димитров. По думите му е невъзможно Рангел да не знае какво е подписал.