Оградата, която в момента се строи около бежанския център в Харманли, ще бъде готова до четвъртък, като тя се изгражда наново около целия лагер.

Съоръжението ще бъде високо три метра, като отгоре ще има бодлива тел. По думите на Станислав Делчев, областен управител на Харманли, целта на съоръжението е да районът да стане силно охраняем.

„Посоката, в която работим е вътре да направим едната част от затворен тип, за всички по-агресивни мигранти, и от семеен тип или отворен тип”, поясни той. Той добави, че няма разминаване между техните действия и обещанията на премиера Бойко Борисов, че агресивните мигранти ще бъдат разселени по други места.

„Опитваме се да разпределим всички агресивни мигранти по други центрове. Ако това бъде свършено в близките срокове няма да има нужда от затворена част и ще останат само семействата”, поясни Делчев.

Шефът на лагера в Харманли Димитър Захариев поясни, че центърът ще връща към нормалния си ритъм на работа. „Това, което знаехме предварително е че има напрежение, но конкретно какво ще се случи – нямахме представа”, поясни той.

По думите му днес предстои преброяване на мигрантите в центъра в Харманли, тъй като точната бройка не е ясна.