Пожарът в Странджа, който гори вече втори ден и изпепели 80 хил. декара гори, храсти и горски фонд, е локализиран, но борбата с огъня продължава. Остава в сила и обявеното бедствено положение.

Огънят продължава да гори във фронт от 3 километра, но пламъците вече са далеч от населените места.

Пожарът е тръгнал от покрайнините на село Вълчаново.

"Вятърът е буен, мени посоката си, създава проблеми", заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

През изминалата нощ бяха установени четири нови огнища.

На този етап причината за огъня в Странджа не е установена, но вероятно пожарът е тръгнал от изхвърлена цигара край пътя.

Близо 200 души пожарникари, доброволци и полицаи продължават битката с огнената стихия. Военнослужещи също се включват в потушаването, съобщиха от Министерството на отбраната.

В гасенето се включи хеликоптер и тежка верижна машина.

Жителите на шест села прекараха безсънна нощ, готови за евакуация. Пламъците обхванали от четирите страни село Сливово, което попаднало в огнен капан.

Вчера тук стихията обхвана площ от 11 хил. декара. В ранния следобед в неделя огънят достигна до главния път Средец - Елхово, който бе затворен за движение на автомобили.

Дежурни екипи ще следят тази нощ огънят да не се възстанови.

Пожарната обстановка в страната остава усложнена, съобщава МВР. Към момента на територията на страната има действащи 55 пожара.

Нови стихии са избухнали в борова гора край Драгоман. Горят и около 100 декара - също борова гора, край Ямбол. Там пожарът е мащабен и в потушаването му ще се включи армията със специална техника и хеликоптер. Над 500 огнеборци, доброволци и горски се борят с пламъците в цялата страна. За последното денонощие бяха потушени 277 пожара.

Само за 18 часа в пожарните служби са получени 10 лъжливи повиквания.