Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи нова наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост. Предвидена е и финансова помощ, която да покрива част от разходите за живот.

За наредбата става ясно, след като тази седмица мигранти от центъра във „Враждебна” обявиха гладна стачка, защото не са получили обещаните им от гръцките власти квартири у нас.

Хората, получили бежански статут, могат да „кандидатстват” по тази програма за интеграция, като декларират желанието си пред Държавната агенция за бежанците. Оттам ДАБ трябва да направи информационна кампания, с която да запознае хората, получили статут, с общините, изявили готовност и желание да се включат.

До този момент нито една община не е подала заявление за участие в програмата за интеграция. Кметът на Елхово Петър Киров е запознат с наредбата, но смята, че не може да бъде приложена. Той се надява бежанците да не изберат неговата община, защото жилища и работа няма.

Всеки втори в Елхово е без работа, а реакциите на новината за програмата за интеграция са крайни.

В Звездец хората също са притеснени. Бившите казарми в селото са сочени за бъдещ център за настаняване на мигранти. Хората от селото често срещат мигранти в гората и казват, че някои от тях са агресивни.

Кметът Илиян Янчев няма официална информация дали бившите казарми ще станат мигрантски център. Те са на площ 600 дка, но са в окаяно състояние. Преди пет години Янчев сам предложил те да станат бежански лагер, защото искал да намери работа за местните хора.

Идеята не била приета.

Снимка: bTV