Горна Горанов, който в понеделник нападна и би двама католически свещеници в Бургас, е задържан и е в затвора. Той излежава влязла в сила присъда от 6 месеца, обяви пред bTV прокурор Христо Колев. Прокурорът уточни, че Горанов има и една тригодишна присъда за грабеж и незаконно притежание на оръжие, но тя се обжалва от защитата му и затова още не е влязла в сила. Три психиатрични експертизи са потвърдили, че той не е луд.

В понеделник малко преди 19 часа свещеници от католическия храм в Бургас бяха нападнати от Горанов. Нападателят системно тормози града с инсталации, които той нарича сатанински, разказа кореспондентът на bTV в региона.

На Горан Горанов ще бъде повдигнато обвинение и за това нападение – за лека телесна повреда по хулигански подбуди, каза прокурор Колев.

Журналистката Елена Димитрова, която е част от католическата общност в Бургас, разказа, че Горанов посещавал от известно време католическия храм и никой не го е спирал. В понеделник обаче му направили забележка, че къса цветята от олтара и взима свещи, без да плаща. Това е отключило агресията му.

Димитрова разказа още, че вчера Горанов пак е ходил до католическия храм, който е бил заключен, и хвърлял камъни по вратата. Свещениците се страхуват, каза журналистката.