Зрители от пловдивския район „Източен” сигнализираха, че под балконите им необезпокоявани пасат стада коне и крави. Това създава опасност както за играещите деца, така и за техните родители.

Край блоковете на улица „Крайречна" в Пловдив домашните животни отдавна са част от градския пейзаж. Коне и крави пасат на автобусните спирки, пресичат улиците или спокойно преживят под терасите с пране.

„Коне, кучата, крави... ей такива, които не им е мястото тука въобще”, коментира Рангел Стоянов.

Живеещите в околните блокове са пропищели от опасното съжителство и твърдят, че животните идват от ромския квартал „Столипиново”. „Все пак има и малки дечица, има и болни хора. Ще вземе да ритне някого, да удари”, коментира една от жителките на квартала.

Според сега действащата наредба на общината пашата в междублоковите пространства е незаконна.

„Регламентирано е, че стопански животни не могат да се разхождат свободно и на паша. За нарушения за физически лица – от 100 до 2000 лева, докато за физически е до 20 000 лева, заяви Стефан Шилев, директор на „Екология и управление на отпадъците", община Пловдив

Хората на улица „Крайречна” се страхуват от собствениците на едрия добитък. Притесняват се и техните съседи-роми. Потърпевшите многократно са се обаждали на телефон 112, но не смеят да се карат със стопанина, защото „да не се случи някоя „приятна” случка”.

„Не съм сигурен, че телефон 112 е коректният. По-скоро е трябвало да се обадят в общинския инспекторат”, казва Шилев.

Животинската инвазия се оказва, че не е проблем само на улица „Крайречна”. Наскоро в двора на пловдивския университет студентите се сблъскаха със стадо прасета. От община Пловдив уверяват, че вече са подготвили поправка в действащата наредба, която още по-строго ще регулира въпроса в кои квартали могат да се отглеждат домашни животни.