9-годишно момченце, страдащо от синдрома на Даун, посещава редовно логопед и вече говори и пише. Това се стана възможно благодарение на средствата, събрани от кампанията „Българската Коледа”.

Когато е на 5 години малкият Ваньо все още не може да говори и започва да усвоява мимиките и жестовете на глухонемите, споделя майка му Албена Божева, която по това време е силно разтревожена. Семейството изпитва затруднение да осигурява уроци при логопед на момчето и това се отразява върху развитието му.

Средствата в размер на 900 лв., получени от „Българската Коледа” обаче помагат за това Ваньо да започне редовно да посещава логопед, което се оказва ключът в развитието на детето. Сега то успешно общува с брат си и родителите си.

„Много бавно, с много усилия, с много логопедични сесии и започна да казва думичките. Първо каза „да”, после „не”, „мама”, „тати” и от една година насам започна да казва просто изречение”, разказва майката на Ваньо и споделя, че ефектът от посещенията е значителен. Освен това момчето вече пише името си само.

Ваньо е ученик в обществено училище и казва, че вече има приятели. Любимият му предмет е математиката.

„Хиляди благодарности на хората, които даряват и продължават да даряват за новата кампания, защото ние разчитаме на тези средства да вървим напред”, споделя Албена. Сега нейните мечти за Ваньо са той да се научи да чете и да смята, за да се справя с училище и в живота по-лесно.

Вижте във видеото историята на Ваньо: