Мариус Куркински представи пиесата си „Синята птица“ на шумна премиера в Народния театър. Минути след спектакъла с него се срещна колегата Валери Каблан.

Снимка: bTV

„Това е пиеса за доброто в човека. Вече става едва ли не банално и като че ли тази дума вече се изпразни от съдържание. Като че ли някой като каже „добро“, все едно е глупав или е пародия. Такова усещане имам. Така хората просто с бързи темпове съсипваме душите си и душите на другите. Тази пиеса е именно за това – да се върнем към смирението, към отношение към другия, към основния закон да обичаш ближния си със същата любов като себе си“, казва Куркински.

Снимка: bTV

„Синята птица е небесна помощ. Тя може би означава различно нещо за всеки човек, но това е небесния помощник. Тя е божи пратеник, спасение, за което не сме достойни и нямаме понятие, но когато се молим, има надежда то да ни бъде дадено“, обяснява Куркински.

Снимка: bTV

Главните герои в пиесата са деца, защото само те са достойни да изрекат толкова големи послания, те са неосквернени и в тях е надеждата.

Притеснително ми е да говоря за театър при цялото страдание, при милионите хора, които страдат физически. Но пък трябва и надеждата да е жива, не може да се пада духом, трябва да се противодейства, казва той.

Вижте повече във видеото.