61-годишна жена е сред най-мотивираните първокурсници на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Студентката Митка Карагьозова учи специалност „География” с идеята като завърши да влезе в класните стаи като учител.

За по-младите си колеги в университета Митка е вдъхновение, а за ръководството на университета – „гордост и сигурност”.

„Ставайки преподавател, това е един шанс за мен”, споделя тя и обяснява, че според нея житейският ѝ опит е сред най-ценните неща, които може да предаде на учениците си.

Жената е вдовица и майка на пет деца. Преди 17 години обстоятелствата я притискат и тя заминава за Кипър, където работи като медицинска сестра. Тази учебна година обаче тя решава да учи география във университета във Велико Търново и вече е издържала седем изпита. За нея това е комплексна наука, която възпитава дори в отношенията между хората.

Всичко е география около нас”, заявява Митка и твърди, че в ежедневието си се сблъскваме с множество примери затова.

„Вземете за пример само нещо съвсем дребно, обикновено,от ежедневието – когато едно семейство има проблеми, отива някъде на почивка заедно, излиза от средата, в която живее и отива на някоя дестинация, която да ги накара да виждат света с други очи”, обяснява тя.

За по-младите си колеги в университета Митка е вдъхновение, а за ръководството на университета – „гордост и сигурност”.

„Всички се учудват защо на тази възраст. Какво ми е на възрастта? Възрастта е една цифра, нищо друго. (..) Всичко останало е състояние на дух. Човек умира, когато умира духът му”, споделя още Митка.

Вижте историята на Митка във видеото: