След подаден до bTV сигнал, екипът на "Тази сутрин" направи разследване за незаконно самонастанили се роми в квартал "Бенковски".

Според общината тези имоти са общински, но само формално, и не следва да има никаква икономическа дейност. Не трябва да има и живеещи, нито ток. При първа проверка на bTV е установено, че на това място наистина има постройки, които изглеждат обитаеми.

Има и кабел, който свързва постройките с най-близкия стълб, който е в регулация. Той минава през полето без да е обезопасен.

Проведен е разговор с кмета на района Ивайло Панев. По думите му това място е необитаемо, няма постройки, няма и ток.

Сигналът за незаконно пребиваващи е подаден от Евгения Каменова, брокер на недвижими имоти, която е трябвало да продаде нива в района. „Тази територия не е жилищна, не е и земеделска. Оказа се, че не мога да стигна до нивата, защото ме спряха”, разказва Каменова пред камерите на bTV.

При повторен разговор с кмета Панев се оказва, че това място има собственици, но не съвсем: „Там има 4-5 етнически българи, които имат документи за използване на земята от бившото ТКЗС и в известна степен са легитимни”, обяснява той. По думите на Панев, за да се узакони тази земя, трябва да се направи „една дълга процедура” и да се организира търг.

На въпрос дали хората живеят там законно, Панев отговари: „В буквалния смисъл не, но преди 30 години са получили разрешение от тогавашните собственици”.

Когато става въпрос за кабела, който свързва стълба в регулация с постройките, кметът обясни, че това не е в неговата компетенция. „Не съм сигурен, че се самоснабдяват, доставчикът трябва да отговори на този въпрос”, пояснява той.

След първоначалната проверка на bTV преди два дни токът в незаконните постройки внезапно е спрян, въпреки че собствениците им твърдят, че сметките се плащат.

Милачко Михайлов, собственик на част от постройките, разказва как е сключил сделката: „Закупих сградите на юнашко доверие и мъжка дума”. По думите му в тези постройки преди е имало ток, като е плащан редовно.

На въпрос защо кабелът, който снабдява мястото с ток, е оставен без надзор да минава през полето, без да е обезопасен, Михайлов обясни: „Кабелът е на земята, защото счупиха стълба”.

Целия репортаж гледайте тук:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!