Три смъртни случая за месец януари, побой над болна жена и заплахи за уволнение на персонала - това се случва в Дома за възрастни с умствена изостаналост в сливенското селище Качулка.

След като екип на bTV разказа как живеят хората там, репортерите ни също бяха заплашени от директора на дома.

Кой се опитва да прикрие инцидентите в „Качулка”?

Снимка: btvnovinite.bg

Уволнените от директора отказват да говорят. Тези, които още са там били заплашвани. По думите на една от жените, която работи, те са заплашвани с наказание и уволнение. „Никой не смее да каже, никой, може би ако го изгонят, тогава”, казва тя.

Побой между пациентите, побой над персонала, бебе, родено от една от домуващите - това са само част от нещата, за които нямат право да говорят.

„Блоковете са отключени, това са 70 души, как да ги следим ние не можем, да сложат мрежа, ние какво по-напред  да правим, лекарства ли да даваме, какво. От третия етаж се бяха хвърлили три, едната почина, другите са живи. Терасите не са заградени, дворът също”, казва служителката.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година един от пациентите бе намерен мъртъв в гората. Той избягал и бил издирван от персонала. Опасяват се, че със затопляне на времето ще има други такива случаи.

„Помежду си се бият, но бият и нас, вие разбирате ли? Те нас бият, но ние нямаме право нищо да направим. Всеки ден има някой бит, да не мислите, че е лесно”, казва жената от персонала.

Снимка: btvnovinite.bg

За жена, бита от персонала на дома, разказва служител пред лекарите от спешна помощ.

„Видимо външно е нямало нищо, но на скенера има травма на мозъка.Тя често пипала мивката и работника се ядосал и я ударил по главата, но това е неофициално”, казва д-р Тодор Суванков, който е прегледал жената.

„Колко проверки дойдоха от София, нищо не стана, всеки мълчи, мълчи, отиват си хората, всичко все се потулва. Психически тормоз, това е. От шефа към нас всички”, казва служителката.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Злати Стоянов, директор на ДВУИ „Качулка” е нормално да има три смъртни случая за един месец, защото общо са 240.

Служителите обаче твърдят, че причината за смъртта на един от мъжете е лекарска небрежност. Бил прегледан и върнат в дома още същия ден.

„Този човек дето почина как мислите че почина, за 3-4 дни, как си отива, ужас, ужас. Като чуят Качулка никой не ни преглежда хората, какво като са болни, те виновни ли са”, казва служителката.

В дома няма лекар, няма и линейка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!