Бивши служители от столична охранителна фирма сигнализираха, че не са получили заплатите си за 2012 г. Всеки от потърпевшите има да взима по 3000 лева.

Охранителната фирма дължи на бившите си служители заплати за близо една година. 16 мъже от Червен бряг разказват, че по документи е трябвало да получават минимално работно възнаграждение. Но устната уговорка със собственика била да получават по 700 лева на месец.

„Нормално е като всички нормални хора в сивата икономика да се съгласяваме да бъдем сиви и ние, важното е да имаме пари да принесем вкъщи за децата си”, коментира Вълчо Иванов, който е един от потърпевшите.

Ходенето по мъките започнало в края на 2011 г., когато на охранителите започнали да изплащат суми под обещаното. Спрели и да им покриват разходите за транспорта до София. Мъжете давали 48-часови, а после и 72-часови смени в кварталите „Свобода”, „Манастирски ливади” и „Симеоново”, където фирмата държи строителни обекти.

„И минималната работна заплата не се изплащаше, евентуално се даваха, когато сме много-много затруднени, по 50-100 лева, за да идваме, за да ходим едва ли не да ни принуждават да ходим на работа”, коментира и Димчо Дилов.

Мъже напуснали фирмата в средата на 2012 г. „Ние чакахме две години той да си изплати истинските задължения, като ни казва, да, те не са кой знае какво, 40 хиляди лева, той самият казва това е един гараж в София”, допълва Дилов.

В средата на тази година един от работниците подава сигнал в Инспекцията по труда, но нарушения така и не са открити. Работодателят Иво Колушев не вдига телефона си.

Потърпевшите звънят и на материално отговорното лице във фирмата, която казва, че никой не отрича, че на хората се дължат пари.

Екип на bTV потърси офиса на охранителната фирма в София. Но той се оказа празен. Потърсихме Иво Колушев и на адреса на строителната фирма, на която е управител. Неговите обекти са били охранявани от служителите. Въпреки че личният му автомобил беше пред сградата, служителите му заявиха, че не е в офиса.

Охранителите очакват помощ от институциите и се надяват, да получат заплатите си.