Повечето бежанци, достигнали сръбска земя, прекараха нощта по улиците на Прешево, предаде специалният пратеник на bTV Полина Ботева.

Бежанският лагер в Миратовац е последната точка, до която допускат екипът на bTV. Пред вратите му десетки бежанци чакат автобус, който да ги откара до Белград. Сръбските власти пускат хората да продължат към Унгария, защото в лагера в Миратовац се очакват нови групи.

„Във всеки един момент идва нова вълна. Новият лагер, който се намира долу, където има жандармерия и войска е пълен. От там пускат хората периодично, за да не става хаос в селата наоколо. Пускат по 50-100 души. Смятам, че през последните три дни положението стана страшно и доста тежко за нашата организация”, каза доброволец от бежанския лагер.

На помощ в Македония са пристигнали екипи от Австрия и Германия, които да помогнат в справянето с бежанския поток.

След като македонските власти решиха да допуснат имигранти през границата, повечето от тях бяха превозени с влакове, автобуси и таксита до сръбска земя. Там те имат избор дали да кандидатстват за статут или да продължат пътя си към Европа, като повечето избират да заминат за Унгария.

Прешево е пълен с бежанци предимно от Сирия. До тази вълна от хора се стигна, след като Унгария реши да построи ограда на границата. Според анализатори имигрантите не искат да останат в Гърция, първата страна по пътя им членка на ЕС, защото ако се регистрират, трябва да останат да живеят там.

От Прешево тръгват автобуси с бежанци на всеки 15-20 минути, които ги карат до Белград, а оттам – продължават пътя си към Унгария.

Според неправителствените организации, които работят на място в Сърбия, има достатъчно храна и вода за всички бежанци, въпреки твърденията, че цари хаос. Местните жители приемат бежанците по различен начин – някои от тях са недоволни, а други развиват много успешен бизнес.