Горещи политически страсти се разгарят в община Борован далеч преди изборите. В основата на конфликта е банка, на която е позволено да се настани в сградата на местното читалище. Две години обаче, тя не е платила и стотинка наем на общината. За абсурда разказват нашите кореспонденти във Враца.

През май 2013 г. част от картинната галерия в Борован е преустроена в банков офис в нарушение на закона, твърди председателят на местното читалище.

„Написах до прокуратура, до ДНСК и отговориха, че това е незаконосъобразен обект. 22 месеца този незаконосъобразен обект се използва по предназначение за банка, без да има за него никакви документи, включително и договор за наем”, обяснява председателят на читалище „Цани Иванов” Димитър Митев.

Докато банката си работи, без да плаща, читалищният покрив тече и наводнява библиотека, репетиционни зали, стълбища, но пари за ремонт няма.

„Банката не заплаща наем нито на общината, нито на читалището, с което е нанесла щета, и сега от първи май банката преустановява дейността си и просто няма да се вземат никакви пари от това”, коментира Митев.

От години се знае, че Община Борован е една от най-бедните във Врачанско, на няколко пъти сметките ѝ дори се запорират заради дългове. Бившият кмет Петър Цветковски, сега общински съветник, обвинява настоящата кметица за банката.

„Без да пита никой, без да има решение на Общинския съвет – ето я банката, която е свързана с една от политическите сили”, казва Цветковски, който сега е общински съветник, и допълва, че няма договор за наем с банката.

От Общината потвърдиха – договор няма, но банка има.

Грижата за банката е толкова голяма, защото е предпочетена да обслужва общинските финанси и офисът на място бил наложителен. Лично кметът Десислава Тодорова рязала лентата.

„На това откриване са присъствали общинските съветници, присъствали са жителите на Борован, не е станало тайно, скрито-покрито”, казва обаче тя.

Проблемът е, че разискванията в Общинския съвет за помещението и за това как да бъде отдадено под наем за банков офис започват месеци след рязането на лентата. И вече две години пари от наем не влизат в местната хазна.

„Има някакви задкулисни игри, но не мога да кажа. Истината е, че не плащат наем”, обяснява Митев.

Според Тодорова от банката декларирали устно, че ще си платят всичко със задна дата, макар че договор все още няма и че съвсем скоро институцията закрива седалището си в Борован.