Измамените български туристи, които се оказаха с анулирани резервации за почивки в Гърция, все още не са получили парите си обрано. От министерството на туризма обаче може да отнемат регистрацията на туристическата агенция.

Десетки българи се оказаха без резервации на прага на отпуските си, след като си закупиха фалшиви ваучери за пътуване с туристическата фирма „Мадес груп” през онлайн платформата „Травел базар”. Дни преди да заминат обаче се оказа, че резервациите им са анулирани. Макар че от туристическата фирма обещаха да им върнат парите, гражданите все още не са ги получили обратно. Офисът на „Мадес груп” в София пък остава затворен.

„Парите до този момент не са постъпили по сметките ни”, обяснява Илиана Танева, която се е занимавала с организирането на пътуването на четири семейства и е водила кореспонденцията с двете фирми. По думите ѝ след излъчения репортаж на bTV е имало редица „некоординирани действия” от страна на „Травел базар”. От фирмата първо променили целия текст в сайта си, а след това го спрели заедно с фейсбук страницата си.  По-късно сайтът отново бил пуснат, като дори има нови предлпожения за „късни” почивки в Гърция.

Снимка: bTV

Категорично се разграничаваме от „Травел базар”, тъй като ние не работим с тях и никой пакет не е пуснат от нашата фирма и не е валиден”, заяви управителят на туристическата агенция „Мадес груп” Манол Иванов. Той е категоричен, че в сметките на фирмата му не са постъпвали пари, защото не са предлагали туристически пакети.

„Ако аз по някакъв начин съм допринесъл дори и 1% за това, което в момента се е случило с клиентите, бих се извинил, но аз не чувствам никаква вина. Даже в момента аз съм също ощетен”, обяснява още управителят.

Снимка: bTV

В момента Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва проверка и на двете фирми. Тя е сезирала и ГДБОП.

„До момента в комисията се яви управителят на „Мадес груп”, а този на „Травел базар” все още го очакват”, обясни Илиана Кираджийска, която е експерт в КЗП. По думите ѝ това не е първият случай, в който постъпват оплаквания от „Травел базар”. Към момента е установено, че сайтът им отново предлага на потребителите хотелски резервации в Гърция.

„На фирмата ще бъде съставен акт за административно нарушения и за неспазване на заповед, издадена от председателя на КЗП”, заяви още Кираджийска. В случай, че управителят на дружеството не възстанови платените от потребителите суми и КЗП установи наличие на нелоялна търговска практика, може да бъде издадена забрана за дейността му.

Министерството на туризма също съдейства по случая. След проверката на експертната комисия и въз основа на мотивирано решение, министърът на туризма може да заличи регистрацията на некоректните фирми.

Вижте повече във видеото: