За първи път у нас археолози проучват антично пристанище по Черноморието. Находката, разкрита от морските бури през зимата, е част от новия проект за културно-исторически туризъм. Археологическата магистрала по Южното Черноморие, наречена „Виа Понтика", включва общо 10 обекта от Поморие до Царево.

С помощта на водолази от Военноморска база Атия, археолозите се опитват да разберат докъде се е простирало древното съоръжение и дали част от него не е погълнато от морето.

„Такива плочи, толкова дялани, толкова големи, обикновено има пред порти, на главни улици, на крепости на големи градове", казва доц. Людмил Вагалински - директор, Национален археологически институт с музей към БАН.

Засега няма данни античната настилка по брега да продължава навътре в морето. При подводния оглед обаче водолазите се натъкнаха на две древни котви. Находките потвърждават предположенията на учените, че край днешния квартал Сарафово е имало пристанище, играло важна роля през Римската и Късноантичната епоха.

„Ние нямаме пристанищни структури от Античността, които да сме проучили и експонирали по нашето Черноморие. Разполагаме с бани, с крепости, с открити селища, но примерно фар или пристанище, или митница, което е свързано с пристанище, такива неща ни липсват. И в този смисъл е много интересно това съоръжение", допълва доц. Вагалински.

Съоръжението се е използвало интензивно, но тепърва археолозите ще проучват дали е било свързано с някой от древните градове наоколо, като Аква калиде. Данни за пристанището археолозите са имали още от 70-те години на миналия век, но едва сега съоръжението бе разкрито от вълните.

Големите вълни обаче са нанесли и поражения - разбили са част от колоните. За да се предпази от увреждане комплексът, след като бъде проучен и консервиран, ще бъдат изградени брегоукрепителни съоръжения. А мястото, близо до летището и курортите на север от Бургас, ще се превърне в нова туристическа атракция.

„Много се надяваме на тази археологическа експедиция да разкрие обекта в неговата цялост, за да можем като община да го включим в туристическия пакет от обектите на културно-историческото наследство на Бургас", заяви Йорданка Ананиева - зам.-кмет на общината.

За проучването му, правителството отпусна 120 000 лева. Новите находки ще бъдат показани в края на май, когато в Бургас ще гостуват Вълчитрънското и Рогозенското съкровища.