През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” бе проведена голяма залесителна акция. 9 месеца по-късно от 3000 дръвчета няма и следа.

Ромската махала на Стара Загора – „Лозенец”, парк „Борова гора”. От трийсетина години тази местност е парк само по документи. През пролетта на 2014 г. там бяха премахнати 54 ромски къщи, а още 94 предстои да бъдат съборени. Миналата есен общината започна мащабно залесяване.

„Решихме да възстановим парка със 3000 бройки атласки кедър, осигурени ни от Регионалната дирекция по горите. Нито един не виждаме в момента”, коментира зам.-кметът на община Стара Загора Йордан Николов.

Присъствие на екип на bTV не остава незабелязано и заедно с местните опитваме да открием атласките кедърчета.

Търсенето удря на камък и причината не е във високата трева.

„Нашите охранители са виждали деца от ромски произход, които ги премахват. Според нас това е добре организирано и пращат децата, за да не можем да ги санкционираме”, обясни Николов.

Къде са дръвчетата и кой е виновен за изчезването им – в ромската махала на Стара Загора ще получите толкова различни отговори на този въпрос, колкото пъти го зададете – от това, че са открадната от професионалисти, през това, че са изсъхнали.

От общината обаче настояват, че отново ще залесят, но и ще осигурят охрана.

„След може би месец отново ще направим насажденията, отново ще залесим всъщност, но тогава вече ще осигурим по-добра охрана, за да можем наистина да възстановим парка, защото това е много трудно”, каза Йордан Николов.