Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти от полицията и освобождаван. В момента е в ареста за трети път.

Случаят с дъщерята на жена е първият, за който полицията е сигнализирана официално. Запазваме анонимността им по тяхна молба.

"Той е взел раницата й и като е видял, че няма пари... Че има пари всъщност, понеже тя му е казала, че няма пари, казал: "Ти ме излъга, тогава сега ще те убия! С някакъв нож я е заплашил и я е ударил през лицето", разказва майката.

Детето успява да се отскубне и хуква на горния етаж. Спасява го съседка. Тя прогонва мъжа, но той причаква момичето пред дома й и атакува отново. "И тогава вече бях отключила и де факто кучето излезе и го нападна, аз заключих(...) и звъннах на нашите", казва момичето.

От този ден тя не излиза сама. "Налага се да я придружаваме до училище в повечето случаи и... и не знам колко време ще й трябва да се оправи", признава майката.

Същия ден мъжът успява да изплаши и 10-годишния Илиян. Искал му дъвка, но момчето не му дало. "И почна да ме гони с пръчка и нож. Аз избягах и се скрих там при едни хора, които слагат кабели за тока”, разказва детето и признава, че се е изплашило много.

За да го предпазят от допълнителен стрес, родителите на Илиян не подават сигнал. "Тия закони трябва така да се приемат, че не да го хванем и да даваме обяснения, травмираме си децата втори път и в крайна сметка се оказва, че той пак ходи по улиците и пак притеснява други деца, докато не се случи наистина трагичен случай - опазил ни Господ - и тогава вече да вземем кардинални мерки", коментира Цветелина Антонова.

След нападението над 12-годишното момиче, Евгени е задържан за 24 часа и освободен. Няколко дни по-късно напада отново, този път в двора на училище, по време на ученическата ваканция. Подгонва децата напосоки.

Сред избягалите е 10-годишната Йоана, която разказва: "Само ме попита дали имам пари и аз се уплаших и му казах, че нямам пари. И когато казах на другите, те казаха, че също са го видели и че също е гонил и тях."

Нейна приятелка обаче не успява да избяга, мъжът я хваща за врата и започва да я души. Детето е толкова уплашено, че разказва за станалото едва седмица по-късно. Майката сигнализира, мъжът отново е задържан и отново освободен.

Междувременно родители на друго момиче стигат до саморазправа и го пребиват.

Нападателят е на 19 години. Като малък Евгени е бил в социален дом. Диагностициран е с "лека легастения" поради затруднени възприятия. Със същата диагноза го местят в дома за деца и младежи с умствена изостаналост, където е трябвало да му бъде направена нова психиатрична експертиза. Това обаче не се случва, състоянието му се влошава и с него започват да работят обществени възпитатели от Комисията по противообществени прояви.

"Като целта беше последните месеци, преди да навърши 18 - таткото изрично беше казал, че ще го вземе след това - да се задържи това лице да не направи нещо страшно и сериозно на останалите домуващи деца, защото има множество деца с увреждания в ДДМУИ-то, на които той посягаше по особено жесток и садистичен начин", казва Филонка Горанова – експерт от комисията.

Независимо от тези прояви баща му го извежда оттам и го зарязва. Най-често Евгени нощува в района на бивш училищен пансион.

"Даваме указания да се назначи експертиза и вече ще се прави преценка поне за настаняване в психиатрично заведение до приключване на разследването", заяви наблюдаващият прокурор Илка Андонова.

"Това бездействие, което до този момент се случва в община Берковица, не може да продължава. Затова вчера сме изпратили писмо към Дирекция "Социално подпомагане" да ги помолим, меко казано, да бъде свикан такъв екип, който да излезе с предложение, тъй като сме длъжни да намалим напрежението, което вече се създаде в град Берковица и за да може да успокоим нашите съграждани и децата спокойно да отиват и да се връщат до училище", коментира кметът Димитранка Каменова.

Този път родителите очакват институциите да си свършат работата докрай. Докато не е станало късно.