През последните дни един мистериозен клип на десетки пуйки, които обикалят в кръг около трупа на котка, разбуни духовете в социалните мрежи. Видеото, в което птиците сякаш изпълняват някакъв тайнствен ритуал, беше споделено милиони пъти и предизвика множество въпроси.

„Това е обикновена и често срещана реакция в птичия свят, която в науката се нарича „мобинг”, обясни орнитологът д-р Стоян Николов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

За пернатите котката е хищник и следователно – потенциална заплаха. Събирайки се заедно около трупа ѝ, те се чувстват по-силни и обединени и се опитват да я прогонят. По думите на д-р Николов в случая това се съчетава и с друга поведенческа реакция – пуйките се движат заедно в индианска нишка и следват една друга.

В България лешоядите са добър аналог на пуйките от видеото, заяви още той.

„Един лешояд, ако види труп, няма да иска да се движи сам, а ще кръжи във въздуха над него”, каза д-р Николов и обясни, че птицата ще извика и други от вида си и подобно на пуйките цялото ято ще обикаля около жертвата.

Птиците са много добър повод да се замислим как самите ние как живеем и спасяването им не е самоцелно, отбеляза орнитологът.

„Много често и ние така циклим в един кръг и си мислим, че сме в прогрес, защото изминаваме километри, изтощаваме се, а всъщност нямаме никакъв напредък”, твърди още той.

В края на март БДЗП започва кампания „Ние, врабчетата”, която ще работи в защита на изчезващите видове.

„Врабчето например е много често срещан вид в близкото минало, но ние все по-рядко започваме да го виждаме поради въвличането на повече химикали в селското стопанство и обезлесяването”, обясни орнитологът.

Вижте във видеото цялото научно обяснение на орнитолога: