Трябва да се направят промени в структурата на Министерство на образованието. Дълбоко съм убедена, че който и да стане министър, ако остави този екип, отново ще имаме подобни сценарии. Това каза Янка Такева в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод рокадите в образователното министерство.

„Разговаряла съм с Танев няколко пъти през мандата му, че трябва да направи промени в структурата”, допълни Такева.

Според Констадин Костадинов практиката на отпадане на произведенията от учебните програми не е нещо ново. „Не говорим за политически метли, а за опит да направим мулти-култи образование, българското да бъде сложено на второ място”, допълни той.

„Според мен една част от този дебат е много важна – защо се занимаваме с неща като робство и присъствие, а се отказваме да учим историята от ’44 до ’89 година”, смята публицистът Иван Стамболов. По думите му ако един министър е силен, авторитарен и едноличен, той сам ще посочи фигурите в кабинета си. „Ако е консенсусен, какъвто беше министър Танев, е друг въпрос”, допълни Стамболов.

„Грешно е да се смята, че министърът трябва да бъде да е експерт в сектора, който углавява. Той трябва да носи отговорност и да провежда политика”, смята Стамболов по повод номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието.