„Не е лошо, че българинът харчи 1/3 от бюджета си за храна. Наистина сме най-бедни в Европейския съюз, но ЕС е клуб на богатите”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” икономистът Владимир Каролев. В момента той е съветник на министъра по икономиката Божидар Лукарски.

По думите му има хора, на които се налага да се лишават от храна, за да плащат сметките си за ток, но според него те не са много. Според него либерализацията на енергийния пазар няма да доведе до драстично поскъпване на тока.

Истинска бедност има само за трайно безработните – те са с ниска степен на образование и квалификация и не правят нищо да променят този факт, смята икономистът. По думите му чужденците, които искат да инвестират у нас, се оплакват от липса на квалифицирана работна ръка.

На въпроса може ли бизнесът да си позволи да притиска правителството Каролев обяви, че бизнесът и всички граждани могат да търсят сметка на правителството, но писмото на КРИБ след убийството на бизнесмена Александър Антов не е била на място. Той смята, че в случая не е била права и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която обяви, че който говори срещу МВР застрашава националната сигурност.